• Damasec Physical Protection Systems
  • Tal med en ekspert: (+45) 3110 9236

Perimetersikring: Hvorfor, hvordan og hvorledes?

heavy duty 3

Perimetersikring: Hvorfor, hvordan og hvorledes? Vi har nedenfor skitseret, hvorledes man opnår den bedst mulige beskyttelse ved kendskab til standarder, truslerne, risiko, analyser og produkter.

I PETs Vurdering af Terrortruslen i Danmark fremgår det, at den alvorligste trussel er de simple angreb, som er “nemme” at planlægge og udføre. Samtidig påpeges det, at truslen er alvorlig i forhold til mennesker, der er samlet i større forsamlinger samt i forhold til vores infrastruktur. Det er det næsthøjeste trusselsniveau på skalaen!

Hvorledes forholder myndigheder, kommuner og event arrangører sig til denne vurdering?

Alle reagerer praktisk på denne vurdering udgivet af PET, men for tiden ikke særligt klogt. Politiet gør, hvad de skal/kan og sætter krav til myndigheder, kommuner og eventarrangører om at udføre sikring af deres perimetre.

Udgangspunktet er en besked fra Politiet om, at det er et ubetinget krav for modtagelse af lejlighedstilladelse, at der opsættes “hastighedsdæmpende foranstaltninger” til sikring af de mennesker, som opholder sig inden for perimeteren.

Det tolkes for tiden meget forskelligt ved både myndigheder, rådgivere, kommuner og eventarrangører. Det resulterer ofte i, at perimetersystemet/barrieresystemet, der vælges, ikke yder den sikring og beskyttelse, som anbefales af PET.

Hvorfor er Politiets krav ikke mere specifikke?

Det er ikke Politiets opgave i Danmark at specificere, hvorledes den enkelte skal udføre sikringen i praksis. Det ansvar ligger hos den enkelte kommune, myndighed eller eventarrangør. Udføres det ikke korrekt ligger ansvaret hos den, som opsætter en sikring, der ikke virker.

Det betyder, at såfremt man opsætter en lastbil på tværs eller betonklodser i perimeteren, og det viser sig ikke at være tilstrækkeligt, påtager man sig hermed et ansvar og kan retsmæssigt straffes for ikke at udføre sikringen, som den skulle. Samtidigt åbnes der muligheder for en lang række sagsanlæg fra de personer, som kommer til skade.

Sidst men ikke mindst, kan man jo spørge sig selv, om ens “brand” som ansvarlig myndighed/kommune/eventarrangør kan tåle at det kommer til alles kendskab, at man ikke har gjort, hvad der skal til, når det nu er muligt.

Hvad bør man selv gøre?

I forbindelse med andre former for sikring og beskyttelsesopgaver, hvor man eksempelvis har et krav om skudhæmmende foranstaltninger, igangsættes der en teknisk og overordnet vurdering af den oplyste trussel. Man evaluerer, hvilke typer våben der forventes anvendt, og man specificerer dernæst, hvilket niveau af skudhæmmende foranstaltninger man ønsker leveret/opsat – f.eks.: FB6. Det er en standard/Norm, som er velkendt hos producenterne, og FB6 certificeringer på produkter findes i stor stil.

I henhold til de internationale standarder for perimeterbeskyttelse mod angreb udført med køretøjer (HVM – Hostile Vehicle Mitigation), skal man gennem den samme proces.

Når Politiet kræver hastighedsdæmpende foranstaltninger, har Politiet reageret progressivt på PET VTD. Myndigheder, Kommuner, Rådgivere og eventarrangørernes opgave er nu, at omsætte denne overordnede trussel til en teknisk trussel i forhold til det behov den enkelte har i den givne situation.

En teknisk trussel skal i dette tilfælde defineres ved et besøg på stedet, hvor perimetersikringen ønskes opsat, en køretøjshastigheds- og adgangsvejsanalyse (hvor de maksimale hastigheder ved mødet med perimetersikringen beregnes) samt samhørigheden med de forskellige behov fra aktørerne inkluderes. Perimetersikringsløsningen bliver hermed en holistisk løsning, som sikrer/beskytter gæster, besøgende eller borgere, samtidig med at den tilgodeser aktørernes behov.

Der findes en række produkter i markedet, som er testede OG certificerede som HVM løsninger. Hvad betyder det?

Det betyder, at produkterne er testet af et uvildigt institut, uafhængigt af producenten, og testet op mod de internationale standarder, der er gældende på området.

ASTM er den amerikanske standard og testen/certificeringen er som sådan god nok, men man skal være opmærksom på, at man tester køretøjer af amerikanske typer og ikke europæiske typer. Det betyder en hel del set i forhold til vægt, dimensioner og hastigheder for disse køretøjer. I sidste ende betyder det også noget i forhold til udformningen af løsningerne, som oftest vil være større (højde/bredde/diametre) og tungere. Reelt skal vi i Europa holde os til de europæiske standarder og certificeringer.

PAS 68 er den engelske standard og testen/certificeringen er specielt designet til myndighedernes krav i England. Ud over krav til løsningernes styrke, leverer systemer testet efter PAS68 også et certificeret beskyttelsesniveau. Det betyder reelt, at man får oplyst en afstand bag ved systemet, hvortil køretøjet trænger igennem. Ex.: PAS68 v/7500(N3C)/80/90/1,9. Det sidste tal er det antal meter målepunktet på køretøjet trængte igennem systemet, før det var bragt til standsning v. testen. De øvrige tal vist er standardens navn, køretøjets impact vægt (7500 kg), køretøjstypen (N3C=18000 kg – 2 aksel/stiv ramme), hastigheden(80) og angrebsvinklen(90).

IWA 14 er den europæiske standard og er reelt en udløber af den engelske PAS68 standard. Når man kigger på certificeringerne ser de eksempelvis således ud; IWA14 v/7200(N3C)/80/90/1,9. Sammensætningen af tallene er de samme som for PAS68 .

Mange spøger nu; Jamen der er jo mange køretøjer, især lastbiler, der vejer mere end 7200 kg/18000 kg og hvad gør vi så?

Korrekt, at der er en del lastbiler, som vejer mere, men så er det tilsvarende sværere at opnå højere hastighed på kortere afstande, og de testede og certificerede systemer vil fortsat yde beskyttelse, MEN beskyttelsesniveauet bliver mindre = gennemtrængningen bliver dybere/længere ind bag systemet. Her bliver trusselsvurderingen og hastighedsanalyserne jo alle pengene værd, da dette netop er med til at bestemme hvor og hvordan systemerne skal sættes op, så de yder maksimal beskyttelse under de givne forhold og med den aktuelle trussel.

Det næste man skal være opmærksom på, i sit valg af løsning, er systemets evne til at modstå skub. Det at skubbe et system væk med lav hastighed og dernæst sætte fart på, er metoder som systemerne også skal kunne modstå. En ny del af standarderne er på vej, inden for dette emne, og mange systemer er ved at bliver testet og certificeret til netop denne type angreb.

Jamen betonklodser, gravemaskiner, lastbiler, mobile hegn, containere og tunge blomsterkummer er jo også hastighedsdæmpende foranstaltninger! Hvorfor er det så ikke godt nok?

Ja disse foranstaltninger er gode nok til at dæmpe hastigheder, men når der tales om hastighedsdæmpende foranstaltninger til sikring/beskyttelse i forhold til truslen beskrevet i PET VTD, så er det ikke godt nok.

Er ex. almindelige tunge blomsterkummer testede til at modstå den trussel som er beskrevet? Nej.

Er betonklodser af forskellig art og udformning testede og certificerede til imødegåelse af truslen? Nej.

Og således kan man fortsætte med analyse af alle de praktiske tiltag, som forsøges/ses anvendt, enten baseret på uvidenhed, tanker om økonomi eller blot anvendelse af, hvad man selv lige har til rådighed.

Faste eller midlertidige løsninger?

En kombination af faste, automatiske og midlertidige løsninger er vejen frem på sigt, men står man med et akut behov, kan det løses med midlertidige overflade udlagte systemer, som ikke skal forankres i jorden (det skal naturligvis dokumenteres, at systemerne er certificeret og testet uden forankring i jorden).

Spiseseddel for etablering af perimeter-/barriere sikringssystemer:

1. Risikoledelse, herunder fastlæggelse af truslen, sårbarhederne på lokationen og konsekvensanalysen.

2. Evaluering af behov.

3. Hastighedsanalyse på stedet

4. Kig i markedet efter certificerede HVM løsninger.

HUSK! Én løsning/ét produkt løser sjældent alle kravene til perimeter-beskyttelse!

Damasec Physical Protection Systems er ledende i markedet, hvad angår løsninger med certificerede, gennemtestede, faste, automatiske og midlertidige overfladeudlagte perimeter-/barrieresikringssystemer.

Hvis dette har givet anledning til nogle spørgsmål er du/I velkommen til at kontakte os.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Bliv inspireret af vores eksperter

Bliv inspireret af vores eksperter

Få ny viden gennem artikler, webinarer og events. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Group

Tak for din tilmelding. Du er nu godt på vej til at blive endnu klogere på sikringsløsninger. Vi ses i indbakken, når vi har tændt et nyt bål.